Назад

АОБР настоява за отлагане на пазарно енергийно обединение на българо-гръцката граница за последното тримесечие на 2021 г.



Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) подкрепя всички усилия за създаването на прозрачен и конкурентен пазар на електроенергия в България. Един от основните приоритети на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД през последните години, за което борсовият оператор получава пълната подкрепа на търговските участници, е осъществяването на пазарни обединения със съседни пазарни зони.

Според последната публично достъпна информация, първото пазарно обединение на пазар „Ден-напред“ на граница България-Гърция е планирано за средата на май 2021 г. Важно е да се отбележи, че италианският и гръцкият пазар, с които ще се обединим, са най-скъпите електроенергийни пазари в цяла континентална Европа. С планираното обединение неизбежно ще се стигне до изравняването на ценовите нива в посока поскъпване на електроенергията на свободен пазар в България, въпреки частичното повишаване на конкуренцията в търсенето и предлагането.

По тази причина Асоциацията на организациите на българските работодатели призовава за  преразглеждане на планирания стартов срок и за неговото отлагане за последните три месеца на 2021 г., когато се очаква да бъде реализирано пазарното обединение на българо-румънска граница, което е с най-голямо национално значение за българската енергетика и индустрия, тъй като чрез него България ще има достъп до 6 други пазарни зони с по-ниски ценови равнища от тези на българския пазар на електроенергия.

В тази връзка АОБР изпрати писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на икономиката Лъчезар Борисов, председателя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителния директор на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД Константин Константинов – виж ТУК.

 

 


07.05.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад