Назад

БТПП и Национален музей „Васил Левски“ подготвят изнесена фото-документална изложба за Апостола





В продължение на дългогодишно партньорство, Българската търговско-промишлена палата и Национален музей „Васил Левски“ – Карлово обмениха идеи за организиране на съвместна изнесена фото-документална изложба, която  да отразява важни моменти от живота и революционното дело на Апостола.

По време на среща в БТПП директорът на музея Дора Чаушева и председателят на Палатата Цветан Симеонов направиха преглед на подготовката, реализацията и обществения отзвук на общата инициатива, свързана със създаването на къщата-музей на Иван Грозев в Карлово и на филма за неговото дело „Патриарха на градежа“. Симеонов информира за положителния отзвук и благодарствените писма от институции и дипломатически мисии за това родолюбиво дело. Филмът е достъпен в социалните мрежи, а наскоро бе излъчен и по Националната телевизия. Над 1800 са регистрираните гледания до момента.

Следвайки историческата революционна и идейна връзка на Иван Грозев с Васил Левски, БТПП ще отвори врати в края на май за изложба, посветена на Апостола на свободата. Тематичната експозиция ще е адресирана както към обществеността, така и към учениците и възпитанието им в родолюбие, национално самосъзнание и идеали за свободна, независима, социална българска държава.

Дора Чаушева сподели за серия от събития за дейността на Васил Левски, организирани съвместно с Асоциацията на българските училища в чужбина.

Припомняме, че наскоро излезе от печат „Левски пред съда на Портата“ - ново допълнено и преработено издание на едноименния сборник с османотурски, дипломатически и домашни извори за съдебния процес срещу Апостола и всички заловени комитетски дейци и участници в Арабаконашкия обир. За първи път в това издание се публикуват три нови документа, открити в Османския архив по време на подготовката на сборника.

 

 


27.04.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад