Назад

БТПП е за преразглеждане на наложените ограничителни мерки за големите нехранителни магазини



С отворено писмо, адресирано до Правителството и Националния оперативен щаб, част от големите вериги за нехранителни стоки заявиха, че не подкрепят наложените противоепидемични мерки, с които са преустановени посещенията на клиенти в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки.

От бранша заявяват, че в търговските обекти с площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, при спазване на необходимата дистанция, не се наблюдават струпвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана за посещения. Противоепидемичните мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ нерядко се струпват хора.

От Българска търговско-промишлена палата считаме, че всички бизнеси трябва да бъдат равноправно третирани. Сегашната епидемиологична обстановка предполага държавата да въведе определени ограничителни мерки, които обаче трябва да бъдат обосновани от медицинска гледна точка и адекватни на съществуващата ситуация. По този начин държавата поставя в неравноправно положение големите търговски вериги без достатъчно аргументи в полза на наложените мерки.

В тази връзка Българската търговско-промишлена палата изпрати становище до Правителството и Националния оперативен щаб, с което изразява своята принципна подкрепа спрямо засегнатите търговски обекти с площ над 300 кв.м. и искането за преразглеждане на въведените ограничителни мерки, чрез които се създават условия за неравноправно третиране и нелоялна конкуренция.

 


08.04.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад