Назад

Публикувана е база данни на ОИСР относно системите за колективното трудово договаряне



На интернет страницата на ОИСР е публикуван раздел за колективно трудово договаряне. В раздела се съдържа база данни, разработена от проф. Jelle Visser от Университета в Амстердам, а през през 2021 г. е ребрандирана като база данни на OECD/AIAS ICTWSS.

Базата данни дава информация относно минималната работна заплата в 56 страни от ОИСР, както и страни извън ОИСР.  Публикуваните данни дават изчерпателна и сравнима информация за същността и обхвата на колективното договаряне, за определяне на заплатите, практиките за координация на заплатите и членството на синдикатите и работодателските организации в ОИСР и страните от ЕС. Базата данни предоставя информация, свързана с голям период от време (от 60-те години  до 2020 г., за определени държави), включително за страни, които не са членки на ОИСР, като Бразилия, Китай, Индия, Русия и Южна Африка.

Специална част е отделена на минималната работна заплата, като се сравнява минималната законоустановена заплата за всяка категория работници, сектор на заетостта, уменията, трудоспособна възраст и др.

С цялата информация на базата данни може да се запознаете  тук


06.04.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад