Назад

Новоназначеният български посланик в Кувейт на посещение в БТПП





Димитър Димитров, новият посланик на България в държавата Кувейт, беше на среща с председателя на БТПП Цветан Симеонов. На срещата бе обсъдено състоянието на двустранните търговско-икономически отношения.  Симеонов запозна госта с връзките на Палатата с партньорите  й от Кувейт – Кувейтската Търговско-промишлена палата и  Организацията на работодателите в Кувейт. Посланик Димитров изрази готовност за организиране на среща с националната търговска палата за съгласуване на съвместни бизнес инициативи от двустранен интерес.

Обсъден бе и въпросът за липсата на търговски представител на нашата страна в Кувейт. БТПП има положителен опит по линия на публично-частното партньорство, изпращайки Аспарух Карастоянов като търговски представител в Кувейт през 2005 г.

Посланик Димитров потвърди готовността си да търси възможности за сближаване на бизнеса от двете страни. Той даде пример,  че в страните от Залива е традиция да се провеждат срещи с представители на посолствата на страните от ЕС и съответните национални институции с цел търсене на допирни точки в икономиките и поставяне на стратегически задачи от общ интерес.

Симеонов информира, че в търговския регистър на БТПП има записани 15 компании с капитал от Кувейт, както и 24 търговски представителства на фирми от тази страна, което е обнадеждаващо за интереса на кувейтския бизнес към България.

При желание за сътрудничество с компании от региона моля заинтересованите фирми да заявят интерес в Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ на БТПП e-mail: interdpt@bcci.bg за включване в предстоящи бизнес инициативи по линия на Палатата.

 


18.03.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад