Назад

Председателят на БТПП посети Посолството на Япония в София и се срещна с Н.Пр. Хироши Нарахира.



По време на срещата бе обсъдена икономическата ситуация в Япония, която страда силно от настоящата криза. В някои от секторите спадът в дейността е до 90% /транспорт, туризъм/, докато в други се наблюдава изключително силен растеж /информационни технологии, електронна търговия и др./

Цветан Симеонов сподели, че трудностите, причинени от разпространението на Ковид -19, са много сериозни и за българските компании. БТПП продължава да предлага и обсъжда адекватни и актуални действия в рамките на тристранния диалог, както и на фона на предстоящите избори с представители на различни правителствени структури и политически партии.

Бяха обсъдени и други възможности и ниши за реализиране на български продукти в Япония и японски стоки в България, основно в сектор хранително-вкусова промишленост, винопроизводство, високотехнологични изделия и др.

Посланик Нарахира изрази готовност японски организации и компании да споделят опит в сфери като опазване на околната среда, въздуха и водата, управление на отпадни води и др.

В срещата взеха участие и Мичийо Миямото, втори секретар и ръководител на Икономическия отдел в Посолството на Япония в България и Габриела Димитрова, директор Международно сътрудничество и международни организации в БТПП.

Не на последно място председателят на Палатата се запозна с традициите в Япония, които през месец март са свързани с Празника на куклите /Хина Мацури/, когато пролетта вече е съвсем близо. Това е ежегоден празник, на който хората се молят за щастието и здравето на малките подрастващи момичета. За празника, семействата подреждат в дома си кукли, облечени в традиционни дворцови одежди, украсяват с прасковени цветове и правят специални сладки.

 

 


10.03.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад