Назад

Новоназначеният посланик на Финландия посети БТПП





Новоназначеният посланик на Финландия в България Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос посети Българската търговско-промишлена палата. В разговор с председателя Цветан Симеонов тя обсъди икономическото състояние в страната, как фирми и институции се справят с предизвикателствата на пандемията и какви са националните приоритети на Финландия спрямо сътрудничеството с България.

Тя разясни намеренията на Финландското правителство до 2030 г. да изпълни европейските цели за климатичен неутралитет. Страната има опит и постижения в следните области: дигитализация, хартиена промишленост, образование, автоматизация, енергийна ефективност, кръгова икономика.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че търговският стокообмен между двете страни нараства в последните години. През 2019 г. общата търговия възлиза на 132 млн.евро, като салдото е в полза на Финландия. През първата половина на 2020 г. стокообменът е 75,39 млн.евро.

Симеонов представи дейността на БТПП и разясни модела на сътрудничество с партньори, правителство и сродни организации в страната и чужбина. Той информира посланик Ксантопулос за проектите, които БТПП изпълнява в годината, в която отбелязва 125-годишнината си.

Симеонов пожела на посланик Ксантопулос  успех в новия й мандат в България и потвърди готовността на БТПП да подпомогне мисията й за подкрепа на двустранните икономически връзки, както и сътрудничеството в други области.

 


09.12.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад