Назад

#REBOOTINGEUROPE: Третият ден от серията събития на Европалати завърши с послание към ръководителите на ЕС: дайте възможност на бизнеса да подпомогне възстановяването на ЕвропаВ края на поредицата от онлайн събития, председателят на Европалати Кристоф Лайтл подчерта, че е нужен недвусмислен бизнес подход във всички политически области, за да възстановим Европа от кризата Ковид 19 и да се възползваме от силните си страни.

Европалати проведе общо шест онлайн дискусии в периода 12 – 14 октомври, с участието на водещи европейски политици, официални лица и експерти.

В заключителното събитие се включиха зам.председателят на Европейския парламент Педро Силва Перейра, държавният секретар на Германското министерство на икономиката и енергетиката Клаудиа Дьор-Вос, съпредседателите на групата за МСП в Европейския парламент Ангелика Винциг и Ким Йоргенсен, ръководителят на кабинета на изпълнителния вице президент на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Въз основа на изказванията на панелистите, Лайтъл обобщи, че трябва да се даде възможност на европейските предприятия да съживят изцяло дейността си и да възстановят търсенето. Това е от решаващо значение за икономическото възстановяване на Европа и трябва да бъде в основата на всички политически решения и мерки за следващите месеци и години.

Търговските палати в Европа постоянно дават обратна връзка към Асоциацията, която бе особено интензивна по време на събитията тази седмица. Много от тях споделят за големи по мащаб и сериозност предизвикателства, които европейският бизнес среща. Те бяха обсъдени по време на дискусиите за МСП, търговията, единния пазар, уменията и устойчивото финансиране. За това председателят на Европалати подчерта отново, че решенията и тяхното приложение на практика трябва да са насочени към нуждите на милионите европейски фирми, повечето от които малки и средни предприятия.

Според него, в ръцете на европейските институции има много силни лостове за възстановяването на икономиката и те трябва да се използват оптимално. Европейските фирми имат нужда от незабавни действия за улесняване на финансовата ликвидност и осигуряване на пазарен достъп. Дългосрочните политически цели като двойният преход /twin transition/ също трябва да се основават на реалистични цели, ясни планове и ефективни мерки за да могат нашите фирми – особено МСП – да са в позиция да генерират възстановителен процес.

Участникът от страна на БТПП Васил Тодоров, Главен секретар на Палатата, обоснова необходимостта от промени в рамките на организациите в Европалати, с оглед адаптиране на дейностите към повишаване изискванията и производствата да бъдат направени навреме, с оглед подпомагане възстановяването на европейската икономика.

Повече информация за събитията на Европалати ще намерите тук: https://bit.ly/Rebooting_Europe


16.10.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад