Назад

Партньорска среща с Малайзийската агенция за развитие на външната търговияЕкип от Българската търговско-промишлена палата се срещна с партньори от MATRADE – Малайзийската агенция за развитие на външната търговия, с офис в Истанбул.

Председателят Цветан Симеонов сподели с партньора си Росмиза Мат Жусо, ръководител на Истанбулския офис на агенцията, информация относно работата на БТПП в помощ на бизнеса от България и чужбина. Той подчерта, че за чуждестранните фирми е особено важно да опознаят предварително българските си партньори и това може да стане чрез информацията от Търговския регистър на палатата, както и чрез изискване на допълнителни налични данни за конкретната компания. Симеонов припомни, че сътрудничеството между БТПП и MATRADE има вече 15-годишна история и може да продължи с обмен на информация за фирми с общи бизнес интереси, размяна на бизнес посещения, когато световната обстановка позволява, както и адаптиране на предоставяните услуги и информация спрямо нуждите на фирмите, включително и в дигитален формат.

Росмиза Мат Жусо направи представяне на Малайзийската агенция за развитие на външната търговия и разясни, че организацията е държавна структура на Министерството на търговията на Малайзия. Офисът в Истанбул отговаря за седем страни - Азербайджан, Армения, България, Грузия, Румъния, Северна Македония и Турция. Тя посочи, че търговията на Малайзия с Европа възлиза на 47 млрд. щ.д. през 2019 г., а България е на 24-то място по обем, сред другите европейски страни. Факт е, че българският износ за Малайзия е намалял почти с 20% през първата половина на тази година, основно поради пандемията.

Жусо отбеляза и силните страни на малайзийската икономика, която развива зелените индустрии, възобновяема енергия, производство на гумени изделия, производство на палмово масло, има добри постижения в строителството, автомобилната- и авио- индустрията и т.н. Подробна информация ще намерите в презентацията на MATRADE ТУК.

Договорено бе продължаване на сътрудничеството, макар и при трудните обстоятелства в момента, възпрепятстващи бизнес пътуванията.

При интерес за намиране на партньори в Малайзия, можете да се свържете с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: interdpt@bcci.bg.

 


14.10.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад