Назад

Проект ERIAS - примери за положителна интеграция на пазара на труда

Каис Ахмад намира много общи черти между афганистанци и българи - и двата народа са топли и дружелюбни




Каис Ахмад е на 29 години и е роден в северната част на Афганистан. Той пристига в България през 2016 г. Каис все още помни датата, когато получава статут на бежанец и започна новия си живот в България. В началото се среща с много предизвикателства. Първата му дестинация е Норвегия. По онова време приема България само за транзитна страна. По-късно Каис оценява хубавата природа, хората, времето и доста евтиния живот в балканската страна.

Сега той работи в кол център. Освен това, той е член на Консултативния съвет за бежанците, инициатива Агенцията на ООН за бежанците, създадена през юни 2020 г. Работи и като социален медиатор и преводач в Центъра за правна помощ – Глас в България. Той обича да бъде зает и използва тази златна възможност, за да изгради своето бъдеще и да бъде полезен на българското общество. По време на пандемията работи от вкъщи. В момента е доволен от работата си, но не смята да работи цял живот на едно място. Плановете му надхвърлят офисната работа и се разпростират до международната търговия.

Той има диплома за средно образование и е изучавал английска литература три години и половина в Университета Балх в Афганистан. Говори английски, пущунски, дари, персийски и малко хинди. Българският му все още е на основно ниво, но Каис иска да развие своите езикови умения. През 2018 г. се запознава с местната афганистанска общност в София и оттогава поддържа постоянен контакт с приятелите си. Въпреки, че още не е опознал България, извън столицата, той харесва страната заради хората, които са толкова мили, приятелски настроени и гостоприемни. Той намира много общи черти между афганистанци и българи - и двата народа са топли и дружелюбни.

Каис казва открито, че знае много добре какво е да чакаш отговор от Държавната агенция за бежанците за бъдещето ти, докато стоиш в бежански лагер с лоши условия за живот. Сега той оценява възможността да има нормален живот и работа.

Неговите съвети за други, насочили се към България хора / бежанци, търсещи убежище и др./, са следните: да бъдат търпеливи от деня, в който се регистрират в миграционна система, докато получат решение за статута си; човек може лесно да кандидатства и да получи разрешение за работа след три месеца от законния престой в страната; да започне да търси работа още в бежанския лагер; знанията по български език не са задължително условие за наемане.

 

 


31.07.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад