Назад

Проект ERIAS - примери за положителна интеграция на пазара на труда

Красотата на природата и приветливостта на хората задържат Кристина Паркър в България
Българската търговско-промишлена палата събра палитра от примери за положителна интеграция на пазара на труда в България на хора от трети страни. Целта на инициативата, осъществяване по проект ERIAS - План за действие за интеграция на бежанци, е предаването на положително послание за интеграцията на чужденци в приемащото общество. Тези примери са ключови за постигане на последващи ползи за пазара на труда.

Събраните примери ще бъдат обединени в сборник с истории за интеграция /Vade Mecum/ от различни европейски страни. БТПП ще публикува в бюлетин Инфобизнес някои от примерите. Ако желаете да споделите своята история - като работодател или служител, вижте повече информация тук.

--------------

Кристина е родена в гр. Казан, Татарстан, Русия. В България е вече 7 години. Живяла е в няколко други страни, преди да дойде тук. Кристина е финансист и ръководи финансите на верига руски магазини в България. По образование е счетоводител. Има опит и като одитор.

Премества се в България защото търси спокойно място, където да отгледа децата си. В началото на престоя си в нашата страна има собствена консултантска компания.

С известна доза късмет и заради присъствието си в социалните мрежи се запознава с настоящия си работодател. Професионалният опит, който има в международни консултантски компании и образованието и подготовката й в Казанския държавен селскостопански университет, Казанския държавен институт за финанси и икономика, Института на дипломираните счетоводители в Англия и Уелс, са й помогнали да попадне на настоящата работа.

За Кристина трудностите в интеграцията й в България са свързани с разликите в манталитета на българите. Български език научава в хода на работата си, общува свободно и изготвя документи на български. Оценява себе си като напълно интегрирана в България, но естествено се притеснява за бъдещето, за очакваната от всички криза заради пандемията от COVID19 и последствията от нея.

Това, което помага на Кристина в адаптацията, е положителната й нагласа. Но това, което я задържа в момента в България е работата й – цифрите, финансите – това е нейната среда.

Другият магнит, който я задържа във Варна и в България е красотата на природата, приветливостта на хората, спонтанните им опити да говорят на руски щом разберат от къде е.

Кристина Паркър споделя и своя съвет към чужденците, насочени към България като място за професионално развитие: „Не очаквайте отворени обятия, очаквайте трудности. Все пак, бъдете оптимисти – ако не ви провърви в един град, отидете в друг.“

 


27.07.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад