Назад

БТПП предаде ротационното председателство на АОБР за 2020 г. на КРИБ





На заседание на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), проведено на 14 януари 2020 г., Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пое ротационното председателство на АОБР за 2020 г. от Българската търговско-промишлена палата. В съответствие с установената ротация, председателят на БТПП Цветан Симеонов предаде председателството на АОБР за 2020 г. на изпълнителния директор и член на УС на КРИБ Евгений Иванов, упълномощен за целта от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

За отчетния период АОБР е изработила и представила пред съответните компетентни институции 63 позиции в защита интересите на бизнеса, фокусирани най-вече в представителството й в различни държавни или международни органи и по въпроси от енергетиката и финансовата сфера. Подготвените 14 становища на тема енергетика са пряко свързани с необходимостта от реформи в сектора и са в синхрон с приоритетите на АОБР. По финансовите въпроси позициите на АОБР касаят най-вече присъединяването на България в еврозоната, както и становища по законодателството в областта. В социалната сфера асоциацията има общо 6 становища, основно свързани с най-големите пречки пред бизнеса – липсата на кадри и мерки за облекчаване на вноса на работна сила, необходимостта от прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата, изплащането на първите 3 дни болнични. Това бе отчетено от досегашния ротационен председател на АОБР  – Българската търговско-промишлена палата.

В заседанието участваха Васил Велев - председател на АИКБ, Радосвет Радев -  председател на БСК, Цветан Симеонов - председател на БТПП, Евгений Иванов - изпълнителен директор на КРИБ и експерти от съответните организации. Участниците в заседанието обсъдиха текущи въпроси, сред които финализиране на националното тристранното споразумение за развитие на националния социален диалог и колективно трудово договаряне, проблемите в сектор енергетика, необходимостта от облекчаване на вноса на работна сила, както и предстоящи съвместни акции и през годината.

Направен беше задълбочен преглед на приоритетите на организацията за 2020 г. като предстои АОБР да ги съгласува и одобри. Те ще бъдат официално представени на пресконференция, насрочена за 24 януари 2020 г., петък, от 13:00 часа, в Пресклуба на БТА.

 

 


16.01.2020 г.
Назад