Назад

БТПП в подкрепа на арт проект



 

„Основната ми цел е да върна България отново на космическата карта, като макар и с арт проект се надявам това да не остане незабелязано от прогресивната част на човечеството.“ С тези думи художникът Моно Петра синтезира мотивацията си зад изложбата, която ще открие идната пролет в Париж и която ще включва 12 скулптури, плюс луноход-журналист, които ще бъдат „пратени на Луната“.

Тази арт провокация, която тепърва ще разбунва духовете със замисъла и изпълнението си, ще се случи със съдействието на Българската търговско-промишлена палата, която за пореден път доказва своя интерес към идеите и размаха на родните творци.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов подчерта готовността на организацията да подкрепи замисъла на художника, включително с директно включване от събитието в Париж в седалището на БТПП на ул.“Искър“ 9 в София.

Съпричастността към подобни инициативи е част от обществената отговорност, която Палатата носи със своята дълга история и традиции като стожер на стойностните идеи. Освен чисто естетическия аспект на проекта, БТПП смята, че подобни арт провокации са начин да се привлече отново вниманието към сферата на космическите изследвания, на които ЕС отделя подобаващи средства, а България е занемарила в последно време, независимо от богатото наследство, което е жалко да бъде пренебрегвано.

На европейско ниво лидери в инициативите, свързани с космоса, са Германия и Обединеното кралство с участие в над 50 проекта, следвани от Франция, Испания и Италия, които са участвали в над 40 проекта. Най-често водещи партньори по проекти в областта на космическите изследвания са именно организации от тези държави.

За периода 2021-2027 е предвидена нова програма на ЕС за космическото пространство. Тя предвижда да бъдат отделени 16 милиарда евро, за да се помогне на ЕС да задържи и утвърди лидерската си позиция в тази световна мисия.

 

 


13.01.2020 г.
Назад