Назад

Българският посланик във Виетнам - Маринела Петкова, посети БТПП



Българският посланик в Социалистическа Република Виетнам - Маринела Петкова, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. Дипломатът е от четири години в Посолството ни в азиатската страна на различни позиции. Симеонов обсъди с Петкова както предстоящото посещение на бизнес делегация от Виетнам у нас и подготвяния от БТПП съпътстващ делови форум, така и въпроси на двустранното икономическо сътрудничество.

БТПП е партньор на Посолството на Виетнам в София при подготовката на предстоящото на 7 октомври бизнес събитие. Делегацията, водена от Агенцията за насърчаване на търговията на СР Виетнам, включва представители на бизнеса от следните сектори: хранително-вкусова промишленост и селско стопанство, машиностроене, домашни потреби, подбор на персонал, възобновяема енергия, банково дело и финанси. Повече информация и линк за регистрация ще намерите тук.

Обсъдена бе съвместна работа между БТПП и Посолството ни във Виетнам относно възможност за внос на работна сила от Виетнам в България. Петкова припомни, че двете страни са сключили Меморандум за насърчаване на сътрудничество в областта на труда и социалната политика между Министерството на труда и социалната политика на Република България и Министерството на труда, инвалидите и социалните въпроси на Социалистическа република Виетнам  от 2008 г., който предвижда насърчаване на трудовата мобилност. Във Виетнам, обаче тази възможност се обвързва и с изискване за обучение – езиково и за конкретни умения. Трябва да се има предвид, че сезонната заетост не е приложима за работници от Виетнам, подчерта посланик Петкова.

Бе споделена информация и относно скорошното посещение на първия вицепремиер на Виетнам Чьонг Хоа Бин в България и срещите му с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и вицепремиера Томислав Дончев, по време на които е договорено двете страни да активизират сътрудничеството във всички сфери, с приоритет търговията, икономиката и образованието.

Подготвя се 24-та сесия на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще се състои в София на 26 ноември 2019 г. Очаква се по време на заседанието на комисията да бъдат подписани програми за съвместно сътрудничество в областта на туризма и културата.

През 2020 г. България и Виетнам отбелязват 70 години от установяването на двустранни дипломатически отношения.

С оглед на предстоящи други двустранни бизнес събития, както и с цел насърчаване присъствието на българските малки и средни предприятия на виетнамския пазар, фирмите могат да се обръщат за съдействие както към БТПП:  Дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mailinterdpt@bcci.bg,

така и към Службите по търговско-икономически въпроси на България във Виетнам:

Служба по търговско-икономическите въпроси, гр. Ханой
Даниел Добрев
Trade and Economic Relations Office
Адрес: Hanoi, Vietnam, Embassy of the Republic of Bulgaria, 5 Nui Truc, Van Phuc, P.O. Box 10
тел.: +84 437 264 735
факс: +84 437 264 735
мобилен: +84 918 252 408
e-mail: d.dobrev@mi.government.bg ; daniel.dobrev@mail.bg

 

Служба по търговско-икономическите въпроси в гр. Хошимин
Олег Маринов
Адрес: Vincom Center B, Floor 14, Office No.13, 45A Ly Tu Trong Str.,
District 1, HCMC, Vietnam
Мобилен телефон: +84 914 373 844
E-mail: oleg.marinov@mi.government.bg
https://www.facebook.com/BGEconOfficeVN/
https://twitter.com/BGEconOfficeVN/
https://www.linkedin.com/in/oleg-marinov-2b9823100/

03.10.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад