Назад

Първа среща по повод 100-годишнината на движението за правата на данъкоплатците по света





В една от залите на БТПП се проведе първа среща с представители на бизнеса, местна администрация, браншови организации, научната общност, политици и данъкоплатци за отбелязване 100-годишнината на движението за защита правата на данъкоплатците по света. Председателят на Съюза на данъкоплатците в България (СДБ) Николай Попов представи инициативите в рамките на завършилата наскоро 17-тата конференция на Световната асоциация на данъкоплатците, проведена в Сидни Австралия.

Почетният председател и основател на СДБ проф.д.и.н. Велчо Стоянов разказа историята на създаването на Съюза в България през 1991 година. В исторически план развитието на облагането с данъци варира от нулева ставка до 130 процента, всичко това е било причина на спад или за нарастване на икономическата активност в определени региони.

Крис Борисов, член на КС на СДБ и представител на организацията в Австралия, говори за историята, сравни основни икономически показатели, фокусира върху данъчната система на Австралия, където за първи път, преди един век се създава първа организация за защита на правата на данъкоплатците в Сидни.

Гостите от САЩ, Великобритания, Италия, Русия имаха възможност да сравнят различните  данъчни, социални и осигурителни системи и да предложат следващите части на поредицата от дискусии под мотото „Австралия- минало, съвременност, бъдеще – 100 години от раждането на движението за отстояване правата на данъкоплатците по света“. Тези теми ще останат за дискусия и през следващите срещи, организирани от Съюза на данъкоплатците в България, на които са поканени представители на Европейската асоциация на данъкоплатците (ЕТА).

Николай Попов, като одитор на ЕТА, запозна аудиторията с анализ на данъчните системи  в ЕС и прогнозира съществени промени в данъчното облагане във връзка с новия бюджет на Евросъюза, както и с прогнозите на Германските съюзи на данъкоплатците.

Следващите срещи на СДБ, отворени за публиката, отново ще се провеждат в Българската търговско-промишлена палата –  на 10 и 24 октомври и на 12 декември тази година.

 


27.09.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад