Назад

Нова динамика в партньорството ни с УзбекистанМеморандум за сътрудничество и създаване на Смесен българо-узбекски бизнес съвет подписаха Българската търговско-промишлена палата и Узбекистанската търговско-промишлена палата. Документът бе подписан в рамките на Петата междуправителствена българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в София тази седмица.  Съветът ще има за основна задача насърчаване на двустранното сътрудничество в секторите: селско стопанство, преработвателна и хранителна промишленост, текстилна промишленост, химическа и фармацевтична промишленост, кожарска промишленост, автомобилостроене и инженерингови дейности, ювелирно изкуство, енергетика, занаятчийство, сектор на услугите - здравеопазване, образование, ИКТ, туризъм, банкови и финансови услуги.

Цветан Симеонов, председател на БТПП, договори с партньора си Жахонгир Ахмаджанович Мамажанов, зам.-председател на Търговско-промишлената палата на Узбекистан, следващата година да се проведе първото съвместно събитие на новосъздадения смесен съвет. Към БТПП вече е създадена българската му част Българо-узбекски бизнес съвет, в края на 2017 г. 

Във фокуса на разговорите бяха отстраняване на пречките за българските инвеститори в Узбекистан, ускоряване на процесите по вноса на работна ръка от Узбекистан и др. Представени бяха добри практики в дейността на БТПП – арбитражен съд, заверка на външнотърговски документи, организиране на изложби и панаири и др.

Симеонов проведе работен обяд с Ельор Мажидович Ганиев, заместник министър-председател на Узбекистан, в който се включиха и представители на българския бизнес, които договориха реализация на проекти в сферата на фармацевтиката, хранително-вкусовата и кожарската промишленост и на енергетиката. Обядът бе продължение на първата им среща през 2012 г., когато БТПП бе домакин на двустранен бизнес форум в София. Тогава Ельор Мажидович бе с позиция министър на външноикономическите връзки, инвестициите и търговията на Узбекистан. 

„Подписаният меморандум ще бъде опора на нашето сътрудничество“, каза Симеонов. „Сега е важно да се пристъпи към действия от страна на този съвместен съвет.“

В рамките на заседанието в София на Междуправителствената комисия бяха подписани и договори между български и узбекски предприятия за бизнес дейности, производство, търговия и доставки в областите: селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, нефтена промишленост и фармацевтична промишленост.


13.09.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад