Назад

Българо-саудитски бизнес форум в София







Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в откриването на Българо-саудитски бизнес форум. Отношенията ни със Саудитска Арабия имат голям потенциал, който все още не е използван, каза той. БТПП и Съветът на Саудитските палати работят активно от 2010 г. Двустранните бизнес интереси са в секторите: информационни технологии, туризъм, възобновяеми енергийни източници, селско стопанство, строителство, здравеопазване, застраховане, адвокатски услуги, строителство, хранително-вкусова промишленост и др.

Симеонов подчерта изключително успешната визита в Кралство Саудитска Арабия на премиера на Република България, заедно с бизнес делегация през 2017 г. и  перфектната организация от страна на партньора на БТПП - Съюза на саудитските палати, проведени множество срещи и успешни разговори. Доказали сме, че България е едно от най добрите места за инвестиции в ЕС. Предлагаме изгодни условия за инвеститори, подчерта Симеонов. Той спомена, че към БТПП функционира и Съвет по инвестиции, който подпомага намиране на подходящи партньори от България и чужбина с цел инвестиционно сътрудничество. Работим в съвместен и добър синхрон с държавните институции, допълваме се в полза на бизнеса, каза още Симеонов.

Форумът, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, цели създаване на стабилни бизнес контакти между двете държави, отбеляза Лилия Иванова, заместник-министър на икономиката при откриването на събитието. Тя информира, че се работи по споразумение за насърчаване и защита на съвместните инвестиции между България и Саудитска Арабия. Пред финализиране е и институционализирането на смесена междуправителствена комисия. По данни на Министерство на икономиката над 60% е ръстът на българския износ за Саудитска Арабия за първата половина на тази година.

Председателят на Съвета на саудитските палати д-р Сами бин Албейди изрази благодарност за усилията за насърчаване на икономическото и бизнес сътрудничество между двете страни. Кралство Саудитска Арабия има желание за осъществяване и на инвестиционно сътрудничество. Географското положение на България я поставя в благоприятна позиция за привличане на саудитските инвестиции, каза той.

В делегацията бяха включени инвестиционни дружества и представители на индустриални зони от Саудитска Арабия. Бяха направени презентации на Организацията за инвестиции на Саудитска Арабия,  Организацията на свободните и промишлени зони в Саудитска Арабия, както и на Програма за подпомагане на износа, на Саудитския фонд за развитие.

Председателят на Съвета на саудитските палати посети БТПП с представители на няколко регионални търговски палати от арабската страна и се запозна с постиженията й в качественото обслужване на българските и чуждестранните фирми. 


10.09.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад