Назад

Българската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Багдад подновяват партньорството си

За да отговорят на новите икономически реалности и на новите възможности на Ирак


По време на специално организиран бизнес форум в БТПП по повод посещение на бизнес делегация от Република Ирак в София бе подписан меморандум за разбирателство, който предвижда подновяване и засилване на сътрудничеството между търговските палати от двете страни с цел подпомагане на бизнес взаимодействието.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума и потвърди готовността на Палатата да разширява връзките с иракски партньори, които имат добра история и редица отлични примери за съвместни бизнес инициативи.

Заместник-председателят на Багдадската търговска палата Мохамед Забоон Ал Саади също изрази  положителната нагласа на иракския бизнес за работа с български партньори. Той отбеляза, че Багдадската търговска палата е една от най-старите организации на бизнеса в Ирак, създадена 1868 г. Понастоящем има 83 000 членове, които генерират около 75% от стокообмена на страната. Акцентира и на големия потенциал на Ирак – богати природни ресурси, достатъчно работна ръка, подходящо законодателство за инвестиции, гарантиращо добра среда за бизнеса, опростени административни процедури и данъчни облекчения.

Форумът бе осъществен с подкрепата на ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Ирак Васил Василев, както и Посолството на Република Ирак в София. Джасим Нима Мсавил, ръководител на Посолството, в своите приветствени думи подкрепи инициативата на двете палати за активизиране на отношенията.

Бяха проведени бизнес срещи между фирми от двете страни с интереси в областите: търговия, строителство, внос, износ, нефтена промишленост, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство, индустриално оборудване и др.

Участниците в събитието получиха актуална информация от Българската агенция за инвестиции относно икономическия и инвестиционния климат в страната, както и информация за конкретни проекти в Ирак, които търсят инвеститори в области като: селско стопанство, възобновяеми енергийни източници, здравеопазване, туризъм, телекомуникации и ИКТ, нефтена и газова промишленост, образование.

Допълнителна информация:

Иракската делегация продължава престоя си в България с поредица от срещи с Национална компания индустриални зони, Министерство на икономиката и конкретни фирми и предприятия.


12.09.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад