Назад

БТПП ще търси подпомагане за онлайн издание на вестник ,,Литературен форум”



Председателят Цветан Симеонов на УС на БТПП се срещна с поета и издателя Марин Георгиев, който го запозна с десетилетната дейност на издателство „Литературен форум" и едноименния вестник. На срещата бяха обсъдени въпроси свързани и с продължаване на издателската дейност и свързаната с това нужда от финансови средства. За разлика от много европейски страни, у нас това перо от държавния бюджет все още е недостатъчно (в Унгария напр. има над 90 издания за литература).

БТПП счита, че по линия на КСО има място за ангажиране на фирми с подпомагането на тази полезна за обществото дейност, като продължаване издаването на вестник „Литературен форум“ и в него на изтъкнати български писатели ( връзка с г-н Георгиев на адрес litforum@abv.bg и на +359 88 864 1979 )

Издателството е носител на три национални награди: през 2002, на Акт-Софт - за дизайн и техническо майсторство; 1999 - на „Христо Г. Данов”, за принос в издаването на българска художествена литература - библиотека  „Българска сбирка”; 1999 - на Асоциацията на българските книгоиздатели за най-добра книга на годината - Карло Курами, Маурицио Модуньо „Борис Христов - живот, глас изкуство”. Поетът Марин Георгиев, управител на издателството, е единствения български писател, носител и на трите международни унгарски награди: Про Култура Хунгарика - 2001, на ордена на Президента на Унгария - 2016 и на Почетна сабя Балинт Балаши - за приноси в превеждане и представянето на унгарската литература и култура.

Марин Георгиев е автор на над 25 книги (поезия, публицистика, проза, преводи, литературна критика) 2015 г., Будапещенското издателство ,,Напкут" издаде представителен том с негови избрани стихове, а тази година в ,,Магяр Напло", издателството на Съюза на унгарските писатели, излиза том с негова избрана проза.


09.09.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад