Назад

Търговско-икономическите отношения на България и Германия са в подемПредседателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с новоназначения ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Мюнхен – Стефан Йонков. След предишния си мандат в Берлин, Йонков сподели приоритетите на своята работа, насочена към задълбочаване на връзките на българския бизнес и БТПП с партньори от провинциите Бавария и Баден- Вюртемберг.

Йонков информира, че в Бавария безработицата е около 3% -  почти 2 пъти по-ниска от средната за България. Изключително добре е развито образованието и професионалното обучение. Около 1000 баварски фирми работят в България чрез 230 търговски представителства в нашата страна. Голяма част от германските инвестиции също идват от бизнеса в тази провинция - от секторите автомобилостроене, електроника и електротехника, машиностроене.

Бяха обсъдени и тенденциите в двустранния стокообмен България – Германия. През последните две години нашата страна има положително търговско салдо. Обемът на търговията възлиза на 8,2 млрд. евро през 2018 г.

Предстои обявяването на още нови германски инвестиции, каза Йонков, които са в резултат от съвместните ни усилия.

БТПП ще вземе участие в предстоящата сесия на смесената комисия България – Бавария, която ще се проведе през октомври 2019 в гр. Пловдив.

БТПП и СТИВ - Мюнхен договориха подготвянето на съвместни инициативи за задълбочаване на двустранното икономическо сътрудничество със съдействието и на Германо-българската търговско-индустриална камара и регионални търговски палати в Германия.

 


05.08.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад