Назад

Посланикът на България в Мексико посети БТПП

Предстоящи стъпки за активизиране на размяната на бизнес делегации, организиране на конференция с двустранни бизнес срещи и обмен на икономическа информация
Валентин Модев, извънреден и пълномощен посланик на България в Мексико, посети Българската търговско-промишлена палата и проведе среща с председателя Цветан Симеонов. Основна тема на разговора бе състоянието на търговско-икономическите отношения между двете страни.

По време на разговора бе отбелязано незадоволителното ниво на развитие на двустранната търговия, въпреки успешните примери за предлагане на българска козметика, продукти на леката промишленост, както и на машиностроенето на мексиканския пазар. Симеонов обсъди с госта необходимостта от полагане на усилия от двете страни както на ниво търговско-промишлени палати, така и на правителствата за реализиране на пълния потенциал в двустранните икономически отношения.

До момента две български компании са инвестирали в Мексико в секторите туризъм и машиностроене, информира Модев. Има и други възможности за по-активни търговско-икономически взаимоотношения в областта на селското стопанство – износ на слънчогледово олио, вина, внос на  тропически плодове, производство на хладилна техника, туризъм и др.  Посланик Модев обърна внимание, че съществуват големи възможности за българските компании в страните от Централна Америка и по-специално Коста Рика, Панама, Гватемала. Освен за тях, българското посолство в Мексико отговаря и за Никарагуа, Хондурас и Белиз.

Между ЕС и Мексико има сключено Споразумение за свободна търговия, което е в сила от 2001 г. В момента се водят консултации за актуализирането му.

Председателят на БТПП договори с госта си предприемане на действия за размяна на бизнес делегации от двете търговско-промишлени палати, организиране на бизнес конференция с двустранни бизнес срещи, както и наблягане на обмена на икономическа информация в двете посоки.

При интерес за намиране на партньори в Мексико и/или страните от Централна Америка, можете да се свържете с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, е-mail: interdpt@bcci.bg, тел. 02 8117 489.

 


31.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад