Назад

Пламен Павлов, председател на Българо-македонската търговско-промишлена палата: Историческите спорове между България и Северна Македония пречат на бизнесаПоредната среща между премиерите на България и Северна Македония не реши нищо за укрепването на търговско-икономическите отношения между двете страни, смята председателят на Българо-македонската търговско-промишлена палата Пламен Павлов, коментирайки темата пред Христо Николов за „Бизнес старт“, Bloombergtv.

„Или историците и политиците пречат на близкото търговско-икономическо сътрудничество между България и Северна Македония, или бизнесът изостава“.

Спор за принадлежността на един или друг исторически герой е безпредметен и само създава стена между двете съседни държави, казва още Павлов.

„Стокообменът между България и Северна Македония през първата половина на 2019 г. се влошава. Имаме намаляване на износа с 1,6% спрямо миналата година. Имаме понижение и на вноса с 20%“.

Председателят на палатата съобщи и за прекратен договор за концесия на рудник в Северна Македония, при който има български интерес .

Инфраструктурната свързаност между Скопие и София е един от най-съществените проблеми, като „дори няма табели и се кара по третостепенен път“, отбелязва председателят на палатата.

„Не знам защо двамата министри Борисов и Заев не решават въпроса с роуминга. Сега, когато говорим с Македония, все едно говорим с Австралия“.

Част от IT бизнеса в България открива филиали в Северна Македония и макар мнозина да твърдят, че това е бъдещето, важното в края на деня е, че „отиваме на пазара и не си купуваме софтуер, а вземаме необходимите продукти за ежедневието ни“, смята Пламен Павлов.

Какви предложения още отправя бизнесът към политиците в двете страни за реални резултати в икономическия просперитет на региона може да научите от видеото - тук

 


02.08.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад