Назад

Възможна ли е европейска минимална заплата



Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайън обяви, че ще работи за въвеждането на минимална работна заплата на европейско ниво, която да намали неравенствата на стандарта на живот в Европейския съюз.

Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев заяви, че ще се унифицира методиката за определяне на минимална работна заплата. Той обаче беше категоричен, че номиналът не може да бъде еднакъв в България и в Люксембург по различни причини. Една от тях е, че като се вземе предвид коефициентът на производителност на труда, заплатата в България ще падне много в сравнение с люксембургската, германската или която и да било западна минимална заплата.

От своя страна Ваня Григорова подчерта, че това е производителност на работодателя, а не на труда, защото основната част от факторите, които определят доколко едно производство е ефективно и рентабилно, са в ръцете на работодателите и бизнеса. Според нея европейска минимална работна заплата в смисъла, в който го приема българският гражданин, е невъзможна.

Красимир Дачев се съгласи с г-жа Григорова, че до голяма част ние сме виновни за тази производителност на труда, защото нашите работници като отидат в чужбина, не работят по същия начин. Там работят много повече.

Той подчерта, че неговите работници не са членове на синдикатите и по негови наблюдения напоследък във всички компании в IT сектора никой не говори за синдикална дейност.

„Според нас административното налагане на каквато и да било заплата е грешка, защото много често нашите минимални заплати са много по-високи от тези, които налага държавата. В последните 10 години най-бързо растящото перо в българската икономика са работните заплати“, допълни Дачев.

 

Източник: bnt.bg


25.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад