Назад

БТПП е сред организаторите на провелия се в Шанхай бизнес форум

Над 100 участници от страна на китайския бизнес






Българската бизнес делегацията, придружаваща президента на Република България Румен Радев по време на официалното му посещение в Китайската народна република, взе участие и в трети бизнес форум с участието на представители от бизнеса на двете страни. Форумът бе подготвен съвместно от БТПП, Китайският съвет за международна търговия /CCPIT/ в Шанхай и Генералното Консулство на България в източния град. Форумът се провежда в годината на отбелязване на 70-годишнината от установяането на дипломатически отношения между двете страни.

Ключова роля за привличането на над 100 китайски участници във форума имаха посланикът на България в Китай Григор Порожанов и Костадин Джатев, ръководител Служба по търговско икономически въпроси в Шанхай.

Президентът Радев се обърна към участниците на форума и сподели, че българската делегация има основна цел - да търси нови възможности за инвестиции, търговия и съвместни производства. „Има няколко важни условия за успешно бизнес сътрудничество между нас“, каза той. „Това са подкрепата на високо политическо ниво, добрата бизнес среда и двустранните поекти“, допълни президента. Той наблегна на преимуществата за правене на бизнес в България, като постави акцент на факта, че страната ни е с един от най-големите ръстове на БВП в цяла Европа, с ниски данъци, ниски оперативни разходи и висококварифицирана работна ръка. „Финансовата система е изключително стабилна, а инфлацията е ниска. Водещи сме в региона на Югоизточна Европа по развитие на финансовите технологии. Наблюдават се и немалко български предприятия, които искат да инвестират в Китай в областта на медицината, информационните технологии и селското стопанство. От своя страна България предлага обещаващи проекти за инвестиции в транспорта, ИКТ индустрията, туризма и селското стопанство. България е силен поддръжник на инициативата на президента на Китай Си Дзинпин „Един пояс един път“, предлагаме един от най кратките пътища от Китай до Европа по суша и море“, отбеляза още той. Президентът Радев сподели с участниците информация за трите проекта, обсъждани с президента на Китайската народна република - откриване на клон на водеща китайска банка в България, създаване на Център за научни изследвания и иновации и откриване на директна въздушна линия Пекин – София с онлайн продажба на самолетни билети работи с продукт на българска ИТ компания. „Нуждата от логистични хъбове, които да обслужват китайските стоки за Европа, е голяма. България разполага с тях и е стратегически разположена. Убеден съм, че нашето сътрудничество ще е успешно“, заключи президента Радев.

Цацо Джинци, заместник-председател на Китайският съвет за международна търговия в Шанхай, партньор на БТПП, също се обърна към участниците на форума. Той изрази надежда за продължаване на задълбочените контакти с БТПП за постигане на успешно сътрудничество с общи усилия и ползи между двете страни. „Очакваме повече български продукти на китайския пазар, качествени стоки както от козметичната промишленост, така и други продукти. 24-милионният Шанхай е добър пазар,  един от най развитите бизнес центрове в Китай“, подчерта той.

Лъчезар Динев, член на УС на БТПП и председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата (БКТПП), заяви, че България е добро място за инвестиции, но основното преимущество е, че бизнес с България означава бизнес с ЕС. Той наблегна на секторите, които представляват българските бизнесмени, присъстващи на форума, сред които са информационни технологии, адаптиране на софтуер, развойна дейност и общи проекти, селско стопанство, консултантски услуги, автомобилостроене, строителство, инфраструктура, машиностроене и др. „От името на БТПП и БКТПП обещаваме съдействие за навлизане на българския пазар“, отбеляза Динев.

Българските фирми представиха своята дейност и проведоха конкретни разговори с потенциални партньори от страна на китайския бизнес. По-рано се проведоха и срещи с големите китайски компании Ant Financial и Ctrip, работещи съответно в областите финансови технологии и туризъм.     


08.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад