Назад

Възможност за инвестиции и партньорство с високотехнологичния център на Китай – град Шънджън

Градът е първата специална икономическа зона в Китай и е с добре развит морски и въздушен транспорт






Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, взе участие в Конференция за икономическо и търговско сътрудничество Китай /Шънджън/ - България, която се проведе в София. Събитието се организира от Алианса за външни пътувания на Шънджън, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Тракия икономическа зона.

Над 30 представители на българския бизнес имаха възможността да установят контакти с китайски фирми в областта на финтех, трансгранична електронна търговия, логистика, с университети, научноизледователски институции, както и да научат повече за възможностите за партньорство с бизнеса от високотехнологичния център на Китай – град Шънджън.

Чунджи Лиу, заместник-дирекор на Търговско бюро на Община Шънджън, запозна участниците на конференцията с бизнес климата и възможностите за инвестиции в Шънджън. Градът е с население от около 18 - 20 млн. жители и е първата специална икономическа зона в Китай. Намира се в съседство с Хонконг и Макао и е с добре развит морски и въздушен транспорт.

Васил Тодоров привества участниците в събитието и изрази готовността на БТПП да съдейства на бизнеса от България и Китай чрез широката гама от услуги, които Палатата предлага. Главният секретар спомена, че Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в Азия. Той изтъкна, че страната заема 2-ро място по размер на износ и 3-то място по внос към трети страни от/към България през 2018 година (след Русия и Турция). Васил Тодоров определи и потенцилните сектори за развитие на двустранните отношения, сред които винопроизводство, производство на селскостопанска продукция, минерални води и др.Той представи отношенията на БТПП с партньори от Китай и акцентира върху доброто сътрудничество с Посолството на Китайската народна република в София.

Представители на Българска агенция за инвестиции /БАИ/ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ запознаха участниците в конференцията  с бизнес климата в България и проведените съвместни мероприятия.

В БТПП главният секретар проведе и индивидуална среща с делегацията от Шънджън, на която представи детайлно дейността на БТПП, регионалната ѝ структура и услугите, които Палатата предлага в полза на бизнеса. По време на срещата бе обсъдена възможността за бъдещо сътрудничество между България и Шънджън в областите селско стопанство, туризъм и информационни технологии.

Васил Тодоров отправи покана към Търговското бюро на Шънджън за организиране на бизнес делегация, която да посети София и да се запознае с възможностите за правене на бизнес в страната.


05.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад