Назад

Делегация от Китайската строителна банка посети БТПП

Обсъждане на възможностите за развитие на двустранното сътрудничество


Делегация, водена от заместник-изпълнителния председател на Китайската строителна банка (CCB) Жанг Генгшенг, посети БТПП и се срещна с председателя на Палатата Цветан Симеонов. Целта на разговора бе да се обсъдят възможностите за развитие на двустранното сътрудничество. В срещата участваха още Жанг Йежонг, генерален директор на отдел „Финансово обслужване“, Лиу Гуанглианг, генерален директор на отдел „Стратегически клиенти“, Ма Баопенг, заместник-главен мениджър на изпълнителния офис, и Чен Жанчинг, отдел „Стратегически клиенти“.

Цветан Симеонов приветства делегацията и спомена, че откриването на клон на китайска банка в България е част от въпросите, дискутирани по време на посещението на държавния глава Румен Радев в Китай (1-5 юли 2019г.).

Жанг Генгшенг сподели, че подписаната преди дни Декларация за стратегическо партньорство между България и Китай ще даде основата на едно дългосрочно сътрудничество в различни области. Той представи накратко информация относно историята и показателите на банката, която заема 2-ро място в света по размер на активите ($3,376.52 млрд.). В Китайската строителна банка работят над 350 хиляди служители в повече от 15 хиляди подразделения. Заместник-изпълнителният председател на CCB прояви интерес към процедурата за откриване на банков клон в България, към потенциалните сектори за сътрудничество между български и китайски фирми,  към водещите производства в България както и необходимостта им от финансиране.

Жанг Генгшенг сподели, че Китайската строителна банка е една от първите банки в света, която е успяла да въведе онлайн банкирането през телефона. По думите му над 8000 служители в продължение на 6 години са работили върху разработване на приложението.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов благодари за визитата и сподели задоволството си от факта, че отношенията с Китай започват да придобиват все по-практически характер. Той информира, че Палатата е един от учредителите на Националната асоциация „Един пояс, един път“, член е на Международната палата Пътят на коприната и работи в тясно сътрудничество с Посолството на Китайската народна република в България. Симеонов направи кратък обзор на макроикономическите показатели на България, както и предостави информация относно предимствата за правене на бизнес в страната. Той акцентира върху следните сектори: производство на автомобилни части, строителство, фармация, козметика, земеделие, и др.

Обсъдени бяха още въпросите относно процедурите по откриване на фирма в България, вноса на работна ръка от трети страни, разрешаването на търговски спорове и арбитражната дейност в България.

Председателят на Палатата, сподели че по време на визитата в Китай с Президента Румен Радев бяха обсъдени и въпросите за директна самолетна връзка България – Китай, изграждането на специална китайска индустриална зона в България, конкретни пристанищни проекти и др., които ще допринесат за развитие на двустранното сътрудничество между двете страни.

Цветан Симеонов определи срещата като начална стъпка за запознаване с икономиката и бизнес възможностите в България и препоръча на делегацията при следващата си визита в страната да се срещне с ръководствто на БНБ и представители на Министерство на финансите. Той изрази готовността на БТПП за подкрепа на Китайската строителна банка за навлизане на българския пазар и развитие на сътрудничеството между България и Китай.

В срещата взеха участие и представители на фирми членове на БТПП, които имаха възможност да зададат своите въпроси или да предоставят информация за конкретни проекти.

 


08.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад