Назад

Среща с новоназначения посланик на България в Израел



Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с новоназначения посланик на България в държавата Израел - Румяна Бъчварова.

Поради особено активните връзки на Палатата с партньори от Израел - Федерацията на израелските ТПП, Израело-българската и Българо-израелската търговско-промишлена палата, възможностите и формите на двустранното икономическо сътрудничество са изключително много, сподели Симеонов по време на срещата. През последните две години БТПП подготви и осъществи две посещения на изложения в Израел в областите водни ресурси и екология и селско стопанство. Български фирми от въпросните сектори се запознаха с израелския опит и намериха множество партньори.

В хода на разговора бе обсъдено и  взаимодействието със Службата по търговско-икономическите въпроси в Тел Авив с ръководител Камен Минков, който оказва професионално съдействие на палатата и нейните членове.

Румяна Бъчварова сподели целите на своята мисия и бе договорено засилено сътрудничество в посока постигането на по-големи обеми на двустранната търговия.

Симеонов препоръча на дипломата установяване на контакт с партньорските организации на БТПП в Израел и обсъждане на вариантите за още по-голямо взаимодействие.

По информация от Министерството на икономиката през последните години стокообменът между Република България и Държавата Израел се развива динамично, като се регистрират по-високи стойностни обеми в сравнение с предходното десетилетие и диверсифициране на структурата, която обаче подлежи на по-нататъшно оптимизиране и обогатяване предвид експортните възможности на двете страни.

По предварителни данни, двустранната търговия между България и Израел за

2018 г. възлиза на 126.4 млн. щ.д., отчитайки спад от 30%, в резултат на намаление както в износа, така и във вноса. Българският износ е на стойност 78 млн. щ.д. (36.7% спад), а реализираният внос е 48.4 млн. щ.д. (15.7% спад). Спадът в българския износ се дължи на значителното намаление в продажбите на нефтени масла за Израел (100%), както и на други стоки като дамаджани, бутилки, флакони, буркани (49.6%), столове и седалки (20.6%), мебели (15.4%) и хлебни изделия (55.2%). По вноса също се наблюдава сериозен спад при нефтените масла (100%), а също и при пластмасови плочи, ленти и др. (32.5%) и лещи, призми и огледала (21%).

Допълнителни възможности за увеличаване на взаимната търговия предоставя ратифицираното на 23 октомври 2012 г. от Европейския парламент Споразумение за асоцииране за оценка на съответствието и приемане на промишлените продукти (ОСП) с Израел - рамково споразумение, което признава израелските стандарти за равностойни на европейските.

 


21.05.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад