Назад

Цветан Симеонов бе специален гост на Адвокатска академия



Силен старт на Адвокатската академия за месец май с интересна и полезна информация за Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата и данъците в адвокатската практика. Специален гост беше председателят на УС на БТПП  Цветан Симеонов.

В представянето на услугите и предимствата за фирмите  и техните правни представители, акцентът беше поставен на Мeждyнapoднaта ĸoнфepeнция „Apбитpaж – нoви пpeдизвиĸaтeлcтвa“  - съвместната инициатива на БТПП, САК и ВАдвС. Целта беше представяне предимствата на арбитража, като алтернатива на държавното правораздаване - бъpзинa, пo-eвтинo пpoизвoдcтвo, запазване нa oтнoшeниятa между страните след окончателното решаване на всеки един спор.

Цветан Симеонов напомни, че Българската търговско-промишлена палата изпълнява най-модерните и високи стандарти на МТК Париж, където е акредитирана още през 2014 г. като № 11, а сега вече са акредитирани над 200 търговски палати.

Председателят на БТПП отбеляза, че Арбитражният съд е на космическо отстояние напред от много арбитражи по света, с високата си степен на дигитализация на арбитражната дейност. Изграден е преди години по модела УНСИТРАЛ от проф. Живко Сталев. Нашата страна е ратифицирала Ню-Йоркската конвенция за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни решения от 1958 г. още през 1961 година. България е ратифицирала през 1964 г. Европейската конвенция за външнотърговския арбитраж, както и Вашингтонска конвенция за уреждане на инвестиционни спорове между държави и граждани на други държави, през 2000 г. Всичко това е с огромния принос на проф. Живко Сталев.

Цветан Симеонов покани адвокатите от САК да представят на своите клиенти в страната и чужбина възможностите и услугите на БТПП за улеснение тяхната работата.

Във втората част от семинара, адвокат Зафиров представи тема за данъците в адвокатската практика. Той направи подробно описание на данъчното облагане при индивидуална адвокатска практика и при работата в адвокатско дружество. Темата завърши с препоръки за най-добрите начини за разпределяне на месечните и годишни разходи, съобразно нормативната уредба.

  


17.05.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад