Назад

Позиция на АОБР относно малките производители на енергия от ВЕИ



Национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, намират за неприемливи претенциите на допълнителни парични компенсации на така наречените „малки производители на енергия от ВЕИ“.
 
Напомняме, че те са получили двойно финансиране за изграждане на ВЕИ инсталации:
 
По Програмата за развитие на селските райони – 2007-2013 г.
Чрез преференциална цена за изкупуване на електроенергия, произведена от ВЕИ.
Нещо повече, България бе глобена от Европейската комисия (ЕК) да възстанови надплатена помощ за тези инсталации от 28 млн. лева.
 
Независимо от глобата, собствениците на тези инсталации претендират, че са „инвеститори“, чиито „инвестиции“ не са възстановени и протестират.
 
Въпреки санкциите от ЕК!
 
Правилата, които уреждат финансирането на схеми за производство на електроенергия от ВЕИ, са последователни, прозрачни и ясни. Едно от основните изисквания е за недопускане на двойно компенсиране на един и същи вид разход, което да доведе до свръхсубсидиране на определена категория субекти и да влезе в противоречие с регламентите за държавна помощ. Въпросът бе последователно разгледан от Европейската комисия и Европейската сметна палата, които счетоха, че е налице двойно финансиране на въпросните производители. Подпомагането на тези производители е реализирано едновременно по мерки по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. и по изкупуване на електрическа енергия по преференциална цена, което за разглеждания период също бе нерегламентирана държавна помощ.
 
Въпреки това общественото внимание е ангажирано вече 3 години с тези неоснователни искания.
 
 
 
През 2016 г. бе прекратено това двойно плащане с промени в Закона за енергия от ВЕИ (параграф 18, ЗИД на ЗЕВИ). Становище в подкрепа на промените имаше от Министерство на земеделието и храните, Министерство на енергетиката и КЕВР.
 
В България въпросът бе разгледан и от Конституционния съд като върховен орган за контрол на законодателната дейност в България. След внимателен анализ, в това число на всички експертни организации, държавни органи и институции в сектора, съдът се произнесе за наличие на двойно финансиране, като отбеляза заключението на ЕК и Европейската сметна палата при извършения одит по темата.
 
След като не остана институция, която да не им отказа, категорично считаме, че въпросът е разгледан и решен съгласно установения в държавата законов ред и европейските норми.
 
Всеки опит или действие, което цели нарушаването на този ред, е от естество да наруши принципа за върховенство на правото и гарантирането от закона на равни условия за стопанска дейност на всички икономически активни субекти, които са залегнали в Конституцията.

16.05.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад