Назад

Кръгла маса в Народното събрание, посветена на 100-годишнината от създаването на МОТТрипартитна кръгла маса в Народното събрание отбеляза 100-годишния юбилей на Международната организация на труда. Събитието бе официално открито от Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание, която представи парламентарните измерения на социалния диалог. Участие в събитието взеха още представители на законодателната и изпълнителната власти, на социалните партньори и на структурите на гражданското общество.

Председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов посочи, че България е ратифицирала 101 от общо 189-те конвенции, приети от МОТ. Това нарежда страната ни сред първите 10 държави, които са приели и приложили разпоредбите на организацията, подчерта той.

Приветствия отправиха още Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, и Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ и заместник-председател на НСТС от квотата на синдикалните организации.

Цветан Симеонов, в качеството си на ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и заместник-председател на НСТС от квотата на работодателите, заяви, че работодателските организации последователно отстояват принципите на МОТ, като това може да бъде проследено и в исторически план. Той акцентира върху активната роля на България в дейността на МОТ, както и в работата на Международната конференция на труда (МКТ). „Важно е да се отбележи, че България е посещавана от Генералния директор на МОТ 2 пъти до момента – веднъж в годините на плановата икономика, и втори път във връзка с честването на 120-годишнината на БТПП“. Визитата у нас на Гай Райдър през 2015 г. е признание за цялата ни държава, защото ролята на Палатата като работодателска организация е невъзможна без другите социални партньори, сподели още Симеонов. Той подчерта приноса на МОТ за социалния мир и определи организацията като институция, която успешно се адаптира към новите условия на труд, качество и интензивност на работа и поддържа социалното партньорство.

Цветан Симеонов сподели, че по случай на 100-годишнината на МОТ, БТПП прави преглед на участията на българските делегации в МКТ в Женева и ще подготви кратка хронологична информация.

  


25.04.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад