Назад

Обсъждане на възможностите за сътрудничество между България и ХоландияХоландска бизнес делегация, организирана от Холандската работодателска организация, посетиха София. В БТПП бяха проведени повече от 50 срещи между холандски и български компании, като бяха посетени и няколко фирми, занимаващи се с търговия на дребно с хранителни продукти, както и хранителни вериги.

Холандските компании проявиха интерес и осъществиха контакти с български партньори в следните сектори:

  • модна индустрия, луксозни стоки, медия и развлекателни дейности
  • електронно обучение
  • информационни технологии, кол центрове
  • търговия с хранителни продукти, свежи, замразени, консервирани
  • селско стопанство - храни и хранителни добавки за животни
  • медицински изделия и софтуер - система за мониторинг на майката и детето при раждане
  • производство на пилешко и пуешко месо – прясно и замразено, замразени продукти от пилешко месо, замразени пици и др.

В подготовка на срещите в БТПП взеха участие и посланикът на Холандия Н.Пр. Беа Тен Тухер, както и представители от Министерството на икономиката и ИАНМСП. В началото на двустранните срещи се проведе кръгла маса с представителната делегация от Холандската организация на работодателите с цел обсъждане на възможностите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Холандия.

Цветан Симеонов откри събитието и подчерта, че партньорството на БТПП с холандски партньори е дългогодишно и благодарение на него е модернизиран търговския регистър на Палатата. Той представи дейността на БТПП  като независима бизнес организация с доброволно членство и 124-годишна история.

Яна Топалова, зам.-изпълнителен директор на ИАНМСП, поздрави участниците от името на Министерството на икономиката и изпълнителната агенция. Тя потвърди, че Холандия е водещ инвеститор в нашата страна с общ обем на инвестициите 7,8 млрд. евро.

Активно се развива двустранното сътрудничество и има потенциал за разгръщане в секторите електроника, електротехника, фармацевтика, транспорт и логистика, туризъм, мебелно производство, текстил, аутсорсинг и др.

Н.Пр. Беа Тен Тухер изрази благодарност за сътрудничеството с Българската търговско-промишлена палата за насърчаване на двустранните бизнес отношения. Тя разясни, че посещението на холандски бизнесмени е в следствие от визитата на Ханс Рютер, министър-председател на Холандия, осъществено през февруари 2018 г. в България. Освен това през 2019 г се отбелязват 110 години дипломатически отношения Холандия – България.

Ханс де Боар, председател на Холандската работодателска организация и зам.-председател на Business Europe, бе ръководител на делегацията. Той подчерта, че България и Холандия не са големи страни, но инвестиционното сътрудничество е отлично. МСП са много активни и бизнес организациите от двете страни могат да допринесат още повече за информиране на фирмите и разгръщане на нови бизнес възможности.

Холандия е отворена и комуникативна страна, която е 16-та по големина икономика в света. Холандия развива логистика, търговия, международни връзки. Тя е най-големият интернет хъб в Европа и вторият износител на селскостопанска продукция в света в момента.

35% от БВП на Холандия се заработва в чужбина посредством инвестиции в чужди страни. Освен това Холандия е входна врата за много азиатски стоки в Европа.

Холандските компании бяха запознати с икономическата и инвестиционна среда в България от представител на Агенцията за чуждестранни инвестиции.


19.04.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад