Назад

Председателят на БТПП с участие в първи панел по време на 6-та годишна конференция на НБТПод мотото „2019 – година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите“ се проведе  шестата годишна конференция на Националния борд по туризъм (НБТ). Събитието се организира с подкрепата на Българската търговско-промишлена палата. Сред официално поканените гости на събитието бяха министъра на туризма Николина Ангелкова, кмета на град София Йорданка Фандъкова, председателя на комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, председателят на БТПП Цветан Симеонов, представители на УС на (НБТ), както и над 150 лидери в туристическия бранш, международни и местни корпорации и организации, сред които представители на IT компании, телекоми, банки и финансови институции, работодателски и браншови организации.

Цветан Симеонов взе участие в първия панел, който беше на тема „Дестинация – София. Визията за развитието на туризма в столицата до 2030г. Конгресен, културен, събитиен, младежки и  фестивален туризъм“. Той отбеляза, че БТПП ще продължи да подкрепя туристическия форум. „София има големи резерви за развитието на спа туризма. Сериозните природни дадености на града изискват специални грижи за по-доброто използване на водата – дали ще бъде в публично-частно партньорство или чрез обществени поръчки, но не е допустимо да не се използва пълноценно водата от минералните извори в региона. Това ще позволи и през повече дни от годината столицата ни да бъде посещавана от туристи.

Второто направление, което заслужава внимание, е виненият туризъм. БТПП допринася за развитието на този вид туризъм. Председателят отправи покана към всички присъстващи на конференцията да посетят Балканския фестивал на виното, в който се очаква участие от над 100 фирми от Балканите и от региона на Черно море, както и участието на над 1000 вина на винения конкурс, който ще се проведе този път пред НДК от 7 юни.

Председателят на БТПП отправи искане и към министерството на туризма да се направи преглед на страните, които все още не са добре представени на туристическия поток на България и да се предприемат конкретните мерки чрез целенасочена реклама и улесняване на достъпа на тези туристи до България. Той даде пример с Монголия – страна, която все още използва кирилицата и туристите с удоволствие биха дошли да посетят „страната родина на тяхната азбука“. Но Посолството там все още не е оторизирано да издава визи на потенциални туристи и те трябва да бъдат издавани в Пекин, което оставя България в неконкурентни позиции.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че развитието на конгресния и събитийния туризъм са средството за  превръщане на България в туристическа дестинация за 365 дни в годината. Министерството активно насърчава тези видове туризъм, създавайки условия за привличане на световни хотелски брандове у нас. Предстои създаването на консултативен съвет по дигитализацията към министъра на туризма, който ще помогне за модерното и динамично промотиране на страната ни, съобщи още министърът. Тя увери, че министерството приветства кандидатурата на София за европейска столица на интелигентния туризъм през 2020 г. и ще работи активно за това начинание. Предложението за такава кандидатура бе направено от представителите на НБТ и бе подкрепено напълно и от столичния кмет Йорданка Фандъкова - участник във форума.

Министър Ангелкова и кметът Фандъкова заявиха подкрепата си и за създаването на Национално конгресно бюро, което ще стимулира този процес и ще насърчи растежа на висококачествените и перспективни услуги. Инициативата бе представена от Националния борд по туризъм.

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ, и Мартин Захариев, зам.-председател на УС на НБТ, подчертаха значението на финансирането, за да може да се популяризира дестинация България.

Председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев заяви, че очакваме промените в Закона за туризма и изтъкна, че туризмът е икономика, но и история, и политика.


24.04.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад