Назад

Посланикът на Бенин посети БТПП



Посланикът на Бенин, акредитиран за България, Н. Пр. Елои Лаоуру посети БТПП. И разговаря с председателя Цветан Симеонов. В срещата участва и Фифам Гусуемеде-Довону, аташе в Посолството на Бенин в Швейцария. Целта на срещата бе да се обсъди икономическото развитие на България и африканската страна.

Посланик Лаоуру представи накратко реформите, които правителството в Бенин извършва, за насърчаване на икономическото развитие и производствения сектор. Страната има благоприятно географско положение в Западна Африка с излаз на океана. В Бенин се развива успешно риболов, селско стопанство /палмово масло, манго, ананас, касава и др./, морски транспорт, производство на памук и текстилна индустрия, туризъм. В момента се придвижват много инфраструктурни проекти – строеж на пътища, болници, училища. В Бенин регистрацията на фирма отнема една седмица с всички административни формалности. Насърчава се електронното правителство. Като приоритетни за инвестиции са обявени секторите селско стопанство, строителство, туризъм, дигитална икономика. Повече информация за програмата Revealing  Benin ТУК.

Страната има преференциален режим без мита и квоти към ЕС, което е предпоставка за разширяване на търговското сътрудничество. В Бенин има залежи от природни ресурси – желязо, мрамор, злато, скъпоценни камъни, като последните все още не са разработени и предстои отдаване на концесии.

Симеонов представи силните страни на българската икономика и очерта възможните области на двустранно взаимодействие, сред които са хидро енергетиката, възобновяемите енергийни източници, включително от слънчева енергия, преработването на селскостопанска продукция, строителството и инфраструктурата.

Обсъдени бяха и транспортните връзки между двете страни, като най-удобно е пътуване София – Порто Ново със самолет през Истанбул.

Бе договорено представяне на икономиката на Бенин пред членове на БТПП през есента на 2019 г.


23.04.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад