Назад

Тържествено заседание на НСТС по случай 100-годишнина на МОТ





Социалните партньори и представители на държавни институции отбелязаха 100-годишнина на Международната организация на труда (МОТ) с тържествено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В заседанието участва и Маурицио Буси, заместник регионален директор на Международното бюро по труда за Европа и Централна Азия.

Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, откри заседанието, а Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, както и представители на работодателите и синдикатите, направиха своите изказвания. Маурицио Буси представи доклада на Глобалната комисия на МОТ за бъдещето на труда „Да работим за по-светло бъдеще“. Своя опит в социалния диалог споделиха и министри на труда и социалната политика от предходни правителства. Ясен сигнал към постиженията на българските работодатели беше и посещението на действащия и сега генерален секретар на МОТ Гай Райдър за честването на 120-та годишнина на БТПП. Визитата бе признание за цялата ни държава, защото ролята на Палатата като работодателска организация е невъзможна без другите социалните партньори. 

В своето изказване председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта приноса на МОТ за социалния мир и световната икономика – множество деца и жени са спасени, стотици хиляди работници са се предпазили от професионални заболявания и злополуки и безкрайно много човешки животи са спасени благодарение на нормите на МОТ.

„България е в т.нар. „Клуб 100“ на страните на МОТ –  ратифицирали сме над 100 конвенции“, допълни още председателят на Палатата. „В днешни дни българските предприемачи са загрижени са отношенията в предприятията и затова тристранното сътрудничество е на едно добро ниво и дори се конкурираме с претендиращите за най-демократични държавни в света“.

Цветан Симеонов подчерта удовлетворението си, че МОТ следва глобалните тенденции работи за поддържането на добрите индустриални отношения и изрази надежда в бъдеще организацията да продължи да работи за доброто социално партньорство и за прогрес чрез социален мир.

БТПП, като първи и най-дългогодишен представител на България в МОТ, като ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели през 2019 година и като ревностен и устойчив съмишленик на трипартизма, участва в организирането и на други събития през тази година, посветени на юбилея.


18.04.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад