Назад

Състояние на пазара на недвижими имоти в България





Зам.-председателят на БТПП Георги Стоев откри събитие, организирано от Съвета по инвестиции при Палатата и Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). Целта на събитието бе представяне на състоянието на пазара на недвижими имоти в България, както и някои финансови инструменти и инвестиционни проекти в областта на недвижимите имоти.

Обзор на ситуацията в страната направи председателят на НСНИ Добромир Ганев. Той представи развитието на пазара на недвижимите имоти през периода 2017 - 2018 г. Наблюдава се лек спад в обема на сделките в страната през 2018 г. Очаква се изменение на цените на този пазар до 2% ръст. Голям обем от сделки са регистрирани по Черноморието особено в градовете Варна, Бургас, Бяла, Поморие, Царево.

Строителната активност, като много важен елемент от информацията за пазара, също бе разгледана. Наблюдава се трицифрен ръст за 2018 г. спрямо 2017 г. на разгърната площ за застрояване. Освен това има 30% ръст на броя на разрешенията за строеж в страната.

За 2018 г. над 2 млн. кв. м е разгърната площ, част от нея вече построена, останалата е в строеж.

Ганев посочи, че офисният пазар в страната е много слаб за сметка на София и Пловдив, където се строят и продават офисни и административни пространства.

Бяха направени редица изводи:

  • Ръстът на цените на жилищните имоти се забавя.
  • Пазарът в основните големи градове на страната е стабилен, макар и със спад в обема сделки в страната.
  • Много добър е пазарът на търговски площи, както в търговските центрове, така и на главни улици в големите градове.
  • Пазарът е стабилен, много подходящ за покупки, с богат избор за клиентите поради високата строителна активност. Пазарът на недвижими имоти е стабилен и прогнозируем, заключи Ганев.

Представител на Токуда Банк направи презентация относно иновационни технически решения и традиционни банкови инструменти, предлагани на пазара. Конкретно бяха разяснени дейностите на банката при проектно финансиране: кредит за строителство и кредит дом в строеж.

Със съдействието на председателя на Съвета по инвестиции при БТПП Владимир Томов и представители на организации, членове на Съвета, бяха представени конкретни инвестиционни проекти:


18.04.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад