Назад

Българо-турската търговско-индустриална камара откри представителство в София



Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК), със седалище в гр. Шумен, официално откри свое представителство в София.

Венцислав Венков, изпълнителен директор на камарата, сподели, че целта на новия офис е да се поддържа по-тясна връзка с членовете в София, както и комуникацията с други ведомства и организации, базирани в столицата.

Членовете на БТТИК са над 100 компании от различни икономически сектори, като половината са със седалище в София. Наблюдава се  засилен интерес на турски компании с намерения да инвестират на българския пазар, каза още Венков. На откриването присъстваха дипломати от търговската секция на посолството на Турция в София.

Председателят на БТПП  Цветан Симеонов приветства ръководството на смесената камара и потвърди подкрепата от страна на Палатата за реализиране на бъдещи съвместни инициативи,  търговски мисии и информационни кампании. Дискутиран бе въпросът за липсата на квалифицирана работна ръка в България, като в тази връзка БТПП пое ангажимент да продължи да настоява пред правителството за улеснен внос на чуждестранни работници в страната.

По данни на Министерство на икономиката, през 2017 г. износът за Турция е в размер на 2,077 млрд.евро, с което се отчита 7.8% дял от общия износ и ръст от 10%. Вносът от Турция е в размер на 1,906 млрд.евро, с което се отчита 6.3% дял от общия внос и ръст от 17.3%. Двустранният стокообмен за периода е в размер на 3,984 млрд. евро. Турция заема 4-то място в българския износ след Германия, Италия и Румъния и 5-то място във вноса след Германия, Русия, Италия и Румъния.

За контакти с представителството на БТТИК в София:
бул. България 58, вх. В, ет. 2, ап. 10
Работно време: понеделник - петък 10:00 - 14:00 ч
Tел: +359 878 850733

 

 


24.01.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад