Назад

Засилване на сътрудничеството на България с КитайБТПП бе домакин на работна среща с представители на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ). Председателят на Палатата Цветан Симеонов разговаря с изпълнителния директор на Центъра Васил Гелев като основна тема на разговора бяха възможностите за по-широко разгръщане на потенциала за съвместно сътрудничество България – Китай. В срещата  участваха и председателят на Съвета по инвестиции към БТПП Владимир Томов и Кристина Венкова, експерт в ЦНСССКЦИЕ.

В продължение на сключен между БТПП и ЦНСССКЦИЕ Меморандум за сътрудничество от 2016 г., Симеонов и Гелев обсъдиха конкретни мерки в съвместната си работа и подписаха анекс към меморандума, който обхваща договорености с практическа насоченост. Оторизирането на Центъра ще му позволи да предоставя информация на китайски език относно основни икономически данни за България /Брошура България в цифри/, както и календар на организираните в страната панаири и изложения. ЦНСССКЦИЕ ще преведе тези материали и ще ги използва в ежедневната си дейност при срещи с китайски партньори с интереси в Европа. Центърът има офис в гр. Нинбо, Китай, както и изложбена площ, където могат да бъдат представени стоки на фирми от Централна и Източна Европа, включително от България. Центърът поема ангажимент да транспортира и внесе стоките в Китай. Това е една допълнителна възможност, от която повече фирми трябва да се възползват и да проучат китайския пазар.

Подготвят се и облекчения за фирмите от Китай, които искат да регистрират търговски представителства в България. БТПП ще предостави скоро допълнителна информация по темата.

 


21.01.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад