Назад

Конференция на тема „Дигитализацията като следващ двигател на растежа на България и Централна и Източна Европа”



„Настоящият икономически модел е изчерпан и предстои трансформация, чийто гръбнак е цифровизацията.” това каза вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на конференцията.  Той сподели мнение, че ако дигитализацията се случи прекалено бързо, много хора ще бъдат лишени от достъп до информация, тъй като не са подготвени за новите реалности. Дончев посочи, че образованието е ключ към включването на повече хора в съвременния живот, но изискванията на средата и бъдещето са по-големи от „калъпа на сегашната ни система”. Вицепремиерът все пак е оптимист за бъдещето на България, що се отнася до дигитализацията на икономиката. Имаме всички шансове за успех, но той трябва да дойде чрез синхронизация между частния и публичния сектор.

Провеждането на конференцията привлече вниманието на представители на правителството, бизнеса и медиите.

Андраш Кадоча, партньор в международна консултантска компания /McKinsey&Company/, направила изследване в сферата на дигитализацията в ЦИЕ, представи неговите резултати. Той сподели, че България в момента отчита много ниска безработица, затова не можем да говорим за повишаване на заетостта, която да доведе до по-висок БВП. Основният капитал в Източна и Централна Европа, включително в България, не е много висок и, за съжаление, не нараства значително. Затова една от възможностите да се подобри ситуацията е именно чрез дигитализация, защото тук много хора, заети в IT-сектора и икономиката има този потенциал.

По данни на IT-сектора една трета от новите високотехнологични компании у нас имат световни патенти и запазени марки. Също толкова се занимават с развитие на изкуствения интелект и обработката на големи масиви от данни.

В дискусията се включиха още Григорис Зарифопулос, регионален мениджър на Google, Саша Безуханова, представител на EDIT, MoveBG, представители на Министерството на икономиката, ShkoloBG, Ева Майдел, член на Европейския парламент, представители на банкови институции и др.

БТПП бе партньор на Google при реализиране на инициативата  Гугъл гараж – за обучение на предприемачи как да дигитализират своя бизнес. Опитът от тези събития също бе посочен по време на събитието. БТПП бе представена на конференцията от директор международно сътрудничество Габриела Димитрова.


23.01.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад