Назад

БТПП участва в Българо-македонски бизнес форум в Скопие



В Скопие се проведе Българо-македонски бизнес форум  с участието на вицепремиера  на България Томислав Дончев и македонския му колега Кочо Ангюшев, на който бяха обсъдени възможностите за създаване на по-благоприятни условия за развитие на двустранните търговско-икономически отношения, както и установяване на директните контакти между българските и македонските делови среди.

По време на форума вицепремиерът Дончев се обяви за бързо завършване на жп линията Скопие – София и коридор №8. Заместник-министърът на икономиката на България Александър Манолев отбеляза, че износът на България за Македония е нараснал почти два пъти през последните 10 години. Той сподели, че се увеличават и българските инвестиции в Република Македония в секторите банкова и застрахователна дейност, металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, услугите и др.

БТПП бе представена на форума от Пламен Павлов, председател на Българо-македонската търговско-промишлена палата. Повече от 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството, транспортната инфраструктура и логистиката, земеделието и хранителните продукти, биохраните и туризъма взеха участие във форума и последвалите двустранни срещи.

Председателят на Българо-македонската търговско-промишлена палата Пламен Павлов и председателят на Македоно-българската стопанска камара Кирил Лазаров връчиха на ръководителите на двете делегации „Бяла книга – пътна карта за разбирателство и сътрудничество при формиране на благоприятен бизнес климат за икономическо, технологично и техническо  сътрудничество".

Участие в събитието взеха и заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков, кметовете на Кюстендил, Дупница и Белица и др.

Официално бе открита Служба по търговско-икономически въпроси в Скопие. Още от месец септември в Скопие работи първото ни търговско аташе и за този кратък период има сериозен интерес - както от страна на български компании, така и от македонски.


18.01.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад