Назад

Българо-японски икономически форум в София



“2019 г. е специална за България и Япония – ще бъде отбелязана Тройна годишнина в двустранните отношения”, това каза Н.Пр. Масато Ватанбе, посланик на Япония в България, по време на българо-японския икономически форум, организиран от Посолството.

В събитието взеха участие заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Георги Стоев и представители на бизнеса. За участие във форума в София пристигна и японска бизнес делегация, ръководена от Сатоши Абе, генерален директор на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена.

Георги Стоев направи представяне на приоритетите на Българо-японския икономически съвет за 2019 г. Той обвърза плануваните дейности с развитието на отношенията Япония – Европейски съюз, като посочи, че двустранната търговия между ЕС и Япония възлиза на 90 млрд евро. Над 28 млрд от тях са от услуги. Във взаимната търговия и икономическо взаимодействие се очертават специфични сектори, които характеризират икономиките на двата региона – информационни и комуникационни технологии, роботика, механизация, автомобилна промишленост, екология и др.

В рамките на форума бяха договорени поредица от подобни събития до края на годината и координирани усилия за повече съвместни проекти между бизнеса от двете страни.

Представителят на Японската организация за външна търговия разясни, че се планира разширяване на присъствието на ѝ в нашата страна. Отбелязано бе, че редица компании от азиатската държава вече развиват успешен бизнес в България, а организацията ги подпомага за разширяване на тяхната дейност и повишаване на експорта им за Европейския съюз. Презентацията на JETRO ТУК

 


24.01.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад