Назад

БТПП участва в международна конференция по инициатива на президента на Република България

Форумът има за цел да очертае възможностите за борба с корупционните практики и да сравни антикорупционните модели в Европа


По покана на Администрацията на президента на Република България Българската търговско-промишлена палата участва в международна конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“. Форумът има за цел да очертае възможностите за борба с корупционните практики, да сравни антикорупционните модели в Европа, както и законодателствата, регламентиращи взаимодействието между органите за борба с корупцията и прокуратурата.

В събитието взеха участие утвърдени експерти от България, Великобритания, Италия, Естония и Хърватия, както и представители на български институции, ангажирани в противодействието на корупцията у нас. Председателят на БТПП Цветан Симеонов също бе сред официално поканените гости на събитието.

На официалното откриване на конференцията президентът Румен Радев посочи, че: „Корупцията нанася сериозни вреди на нашето общество, защото тя овладява основни лостове от законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на държавни интереси“. Според него силният интерес на представителите на различните институции към днешната конференция е добър знак и показва желание за справяне с проблема. „За корупция в България се говори много, но според мен се прави твърде малко, напоследък още по-малко. Необходимостта от фокусиране на общественото внимание по темата е много важно в наши дни“, заяви държавният ни глава. Основният проблем според него е, че тя се превръща в основна спирачка в реализацията на стратегически за България цели.

БТПП припомня и за резултатите от анкетното проучване „Корупцията – пречка пред бизнеса“, които показват, че корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. С резултатите от анкетата може да се запознаете ТУК.

Ръководена от амбицията да защитава интересите на бизнеса и да предотвратява корупционни практики, БТПП приема сигнали за нередности, като поема ангажимента да ги предостави на съответните компетентни органи и да проследи легитимността на подателя. Може да подавате сигнали и в раздела към сайта на Палатата: Сигнали за корупция - твоят сигнал има значение.

 

 


05.06.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад