Назад

Повече от 350 специалисти се включиха в Международната конференция IT Hub Connect 2018 в София

Председателят на БТПП бе сред официалните гости на събитието








Повече от 350 специалисти се включиха в Международната конференция IT Hub Connect 2018 в София. Форумът е под патронажа на министъра на европредседателството ни Лиляна Павлова и е организиран от Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара. Председателят на БТПП бе сред официалните гости на събитието.

Бяха представени приоритетите, по които страната ни работи в настоящите месеци за дигитална Европа. В първия ден на форума - 26 март се дискутираха възможностите за инвестиции и иновации в България и ЕС. Представени бяха и добрите практики на държавата Израел за новите начини за финансиране и изграждане на работеща екосистема за иновации и стартъпи.

Форумът постави акцент  върху предстоящите регулации в ЕС, върху въпросите на киберсигурността. В дебатите се включиха представители на държавните и местни институции у нас и от Югоизточна Европа, на регулаторните органи, консултанти, адвокати, специалисти в дигиталната икономика, от академичната общност, предприемачи и собственици на стартъпи, инвеститори в дялов и рисков капитал, експерти. Единният цифров пазар, достъпът до иновации, връзката между образованието и изискванията на бъдещия пазар на труда, са в основата на технологичното развитие са сред основните приоритети на европейското ни председателство.

България е на четвърта позиция по иновационна динамика през последните пет години, според иновационната класация на ЕС, което показва наличието на интензивни процеси при реализирането на иновационната политика. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в речта си при откриването на Международната конференция IT Hub Connect 2018 Иновации, регулации, инвестиции.

Почти една трета от предприятията в страната се оценяват като иновативни, а 17% от тях са реализирали технологични иновации. Единният цифров пазар, достъпът до иновации, връзката между образованието и изискванията на бъдещия пазар на труда са в основата на технологичното развитие.

Данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват ясно, че тя следва световната тенденция на дигитализация на бизнес отношенията, като даде пример с оборота на услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии в България, който се е увеличил с 300% за последните 7 години и достига 2,5 млрд. евро.

Във форума участваха президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) и Мария Габриел – еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“.

 


26.03.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад