Назад

Министърът на икономиката, Арналдо Абруцини и Цветан Симеонов обсъдиха подготовката на Европейски парламент на предприятията в София

Събитието ще се проведе на 11 юни 2018 г.


На среща с министъра на икономиката на Република България Емил Караниколов, главният изпълнителен директор на Европалати Арналдо Абруцини и председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъдиха подготовката на Европейски парламент на предприятията в София, който ще се проведе на 11 юни 2018 г. Събитието се планира в края на българското председателство на Съвета на ЕС за първи път извън Брюксел, макар и в по-малък размер.

Европейският парламент на предприятията е голямо постижение на Европалати и дава възможност за пряк контакт на бизнеса с евро депутатите и Европейския парламент. Участието в ЕПП предоставя възможност за директно представяне на предложенията на бизнеса за подобряване  на европейската нормативна база и в частност на икономиката на Европа.

Министър Караниколов потвърди подкрепата си към инициативите на Българската търговско-промишлена палата и конкретно към събитието.

По време на срещата бяха разисквани и теми, свързани с възможностите за повишаване конкурентоспособността на българската икономика като: административните реформи, предприети от правителството, намаляването на бюрокрацията, решаване на проблемите с работната сила – координиране нуждите на бизнеса от образовани служители, с конкретни квалификации, както и постоянен контакт с образователните институции с цел обучение и предлагане на търсените от фирмите умения и капацитет у работниците, развиване на индустриалните зони, инфраструктурата в България и региона, въвеждането на иновациите като пазарен продукт, приоритизиране на някои сектори от българската икономика, към които да се насочват инвеститори и много други.

Министър Караниколов направи представяне на икономическата среда в страната и обяви, че страната ни представлява сериозен интерес за чуждестранните инвеститори. ПЧИ през 2017 г. бележат ръст над 30% в сравнение с 2016 г.

Арналдо Абруцини представи инициативата на Европалати за обсъждане и приемане на Европейски стълб на правата на предприемачите, които да бъдат представени по време на отбелязването на 60 годишнината на организацията през април тази година.

Практиката на БТПП и Министерството на икономиката за годишно оценяване ни номиниране на най-успешна СТИВ бе определена като изключително полезна за бизнеса и за министерството.

 


22.03.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад