Назад

Арналдо Абруцини и Цветан Симеонов се срещнаха с Петър Кънев и с Менда Стоянова

Председателите и на двете комисии изразиха задоволството си от съвместната работа с Българската търговско-промишлена палата


В рамките на посещението в София на главния изпълнителен директор на Европалати Арналдо Абруцини и председателят на БТПП се срещнаха с Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм и Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси на Българския парламент.

Основна тема на дискусията бе предстоящия Европейски парламент на предприятията, който ще се проведе в българската столица на 11 юни тази година.

Цветан Симеонов уточни, че събитието ще обхване следните теми: европейски единен пазар, търговия и инвестиции, МСП и предприемачество, заетост и пазар на труда. Предвижда се в него да вземат активно участие: представители на Европалати – повече от 30 председатели на търговско-промишлени палати, европейски предприемачи, български представители на деловите среди, председатели на регионални ТПП, ръководители на смесени търговски палати в България, председатели на браншови организации, ръководители на Асоциацията на организациите на българските работодатели, народни представители, европейски парламентаристи, членове на българското правителство, представители на европейски институции, представители на дипломатическия корпус и др.

Петър Кънев изрази подкрепа към събитието и посочи предвидените теми като много актуални за работата на българското председателство на Съвета на ЕС в посока улесняване на бизнеса и подобряване на икономическата среда.

Менда Стоянова изрази готовност за съдействие за осъществяване на инициативата, тъй като бизнесът е в основата на икономиката и положителното му развитие води до: по-висок жизнен стандарт, по-високи заплати, повече производства с висока добавена стойност, повече средства за държавата и по-висока мотивация за съвместно сътрудничество между правителството и икономическите субекти.

Председателите и на двете комисии изразиха задоволството си от съвместната работа с Българската търговско-промишлена палата във връзка с промените и нововъведенията в правната рамка на страната, свързани с икономическата среда. Те потвърдиха намерението си да вземат участие в заседанията на ЕПЕ в София.

Арналдо Абруцини подчерта, че Европейският парламент на предприятията ще е възможност за споделяне на опасенията и предложенията на бизнеса за справяне с описаните предизвикателства. Той подчерта, че събитието ще бъде  част от отбелязването на  60 години от създаването на Европалати, заедно с  представянето на Европейски стълб на правата на предприемача – документ с 12 основни права в полза на европейските компании. Според Абруцини не трябва да забравяме, че бизнесът се е зародил не за да прави печалба, а за да удовлетвори нуждите на обществото. За това взаимодействието между бизнеса и обществото е ключово и решаващо.

Предвид успешното постигане на приоритетите на Българското председателство, г-н Симеонов потвърди готовността на Българската търговско-промишлена палата да съдейства за подобни събития с фокус икономическо сътрудничество със Западните Балкани и Черноморския регион.

 


22.03.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад