Назад

БТПП се включи в Конференцията "Финансови инструменти на ЕС- поуки и перспективи"







Ефективното управление на финансовите инструменти ще доведе до ефективност на икономиката ни. Това стана ясно по време на конференцията на тема "Финансови инструменти на ЕС- поуки и перспективи". Главният секретар на БТПП Васил Тодоров взе участие в събитието, организирано от Сметната палата.

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова подчерта, че България е давана за пример в ползването на финансови инструменти. Възвръщаемостта от финансовите инструменти за градско развитие е в троен размер. В настоящия програмен период 10% от средствата ще бъдат инвестирани по линия на финансовия инженеринг.

Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата, очерта, че ЕС е изправен пред редица предизвикателства - икономическата криза, Брекзит, мигранстската криза, младежката безработица. Въпреки това според статистика на Европейската сметна палата България се нарежда на седмо място по усвояемост на финансовите инструменти в ЕС.

В последните години има увеличение на използването на финансовите инструменти - 16 милиарда евро за миналия програмен период. За равносметка за този програмен период използваните финансови инструменти са в размер на 26 милиарда евро. Само Сметната палата на ЕС е проверила 1 025 инструмента.

Наблюдават се обаче и няколко проблема. Първият е свръхкапитализацията в първоначалния етап. 177 инструмента по регионалния фонд и 53 от социалния фонд са изплатили само 1/3 от средствата си. Това ниско усвояване се дължало именно на тази свръхкапитализация.

На второ място - едва 2% от инструментите са успели да привлекат частен финансов ресурс, по думите на Илиана Иванова.

Друг проблем е "револвиращият ефект" на финансовите инструменти. Често след приключване на програмния период има загуба на този револвиращ ефект.


07.06.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад