Назад

Зам.-министър Таня Михайлова награди 34 професионални гимназии с над 100-годишна история

Съвместна инициатива на БТПП и НЦПКПС към МОН




Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов посочи, че най-голямото постижение на Закона за предучилищното и училищното образование е въвеждането на обучението по предприемачество още от малките класове. То ще спомогне да се запълни една огромна празнина в българската икономика в бъдеще. Това заяви Симеонов по време на церемония за награждаването на 34 професионални гимназии, които съществуват повече от век. Той увери присъстващите, че в лицето на БТПП имат огромен съюзник по всички въпроси за развитието на професионалното образование и обучение.

„Да имаш 100-годишна, а и повече от 100-годишна история е знак, че училището има своето място и продължава да е значимо за образованието в своя край“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Г-жа Михайлова заяви още, че професионалното образование е един от най-важните приоритети на ръководния екип на министерството и подчерта голямата отговорност на дирекция „Професионално образование и обучение“. Освен това посочи, че вместо предложението 10 гимназии да бъдат наградени за своя стогодишен принос в развитието на българското професионално образование, ръководството на МОН е решило да бъдат наградени всичките 34 професионални гимназии с над 100-годишна история.

Петте най-стари училища с над 130-годишна история, спомогнали на поколения млади българи да усвоят дадена професия или занаят, са:

Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев" - Образцов чифлик, Русе (1865); Професионална гимназия по селско стопанство - Садово, област Пловдив (1883); Професионална гимназия по икономика и управление "Елиас Канети" - Русе (1883); Професионална гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" - Сливен (1883); Професионална държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" - Свищов. (1883).

Награждаването на професионалните гимназии бе по предложение на Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти (НЦПКПС) и ръководството на Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Директорите на всичките 34 професионални гимназии получиха от зам.-министър Михайлова плакета на Министерството на образованието и науката.

Списък на наградените училища може да видите ТУК.


05.06.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад