Назад

БТПП стартира нов проект, свързан с медиацията





Арналдо Аброзини, главен секретар на Европалати
БТПП стартира работа по проект “Mediation meets Judges”, координиран от Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (Европалати). Целта на проекта e насърчаване използването на медиацията в граждански и търговски спорове. Чрез предоставяне на съдиите на „директни” познания за медиацията, както и осигуряване на практически инструменти ще се увеличи броя на споровете, препратени към медиация. 
Проектът се финансира от Европейска комисия - Главна дирекция „Правосъдие“ и ще генерира пилотни схеми за медиация към съда в минимум 13 европейски региона: Андалусия, Барселона, Бордо, Брюксел, Дъблин, Мадрид, Марсилия, Милано, Монца, Никозия, Париж, Рен, София.
Партньори са 9 търговски палати и центрове за медиация, Европейската асоциация на съдиите по медиация в 7 страни - Испания, Франция, Белгия, Ирландия, Италия, Кипър, България. Продължителността на проекта е 24 месеца.
 
БТПП бе представена на експертно ниво в първата среща на партньорите по проекта в началото на месец юни в Париж, която бе водена от Винсент Тилман, гл. съветник в Европалати и гл.съветник по медиация. Представени бяха целите на проекта и методите на работа. Обсъдена бе темата за намиране на възможно най-подходящите начини за въвличането на съдии в страните-парнтнъори с цел по-голямо използване на медиацията при решаването на търговски спорове.
Срещата бе съпътствана от семинар на тема: “Mediation: A peaceful means of achieving European justice”, организиран във връзка с 10-годишнината на “GEMME” – European Association of Judges for Mediation под патронажа на Мартин Шулц, председател на Европейския парламент. Сред участниците бяха Кристин Тубира, министър на правосъдието на Франция, Винсент Ламанда, първи председател на Върховния съд на Франция и Арналдо Аброзини, главен секретар на Европалати. 
 

19.06.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад