Назад

"През границите" - нестандартна фотоизложба-пътепис на НБУ в БТПП

В БТПП е експозирана фотоизложба  "През границите" с автори проф. д-р Людмил Христов и доц. Васил Гарнизов - преподаватели в Нов Български Университет. 
Изложбата е реализация по проект на департамент "Антропология", "Културно наследство и местно развитие по южната граница на България", подкрепен от Фонд "Научни изследвания" на МОН.
 
Цветан Симеонов, председател на БТПП поздрави творците още при подготовката на изложбата от авторски произведения - снимки от региони на Южна България, Северна Гърция и Северна Турция.
 
Това е позитивно начало от поредицата участия на НБУ в академичния проект на БТПП и "Арт Виза България"- "Изкуството в действие". Проектът е нестандартен поглед на творци - преподаватели и студенти - с фокус върху постиженията на съвременното академично изкуство – модерно изкуство за модерни хора.
 
Първоначалната идея на "През границите" - композиция от 40 уникални фотографии - е да се фокусира вниманието на по-широк кръг от обществеността върху културното наследство на южните погранични райони на България.  В процеса на творческите търсения чрез изразните средства  на фотографията, журналистиката и директните срещи с хората, идеята се трансформира в увлекателни фотографски пътеписи.
 
Лицата на персонажите от снимките напомнят прототипи от разказите на Йордан Йовков и Елин Пелин, запечатани от фотообективите на творците.
 
Изложбата е още едно доказателство за значимостта на фотографското изкуство като уникален изказ и отпечатък на времето. В този смисъл "През границите" е не само послание, но и директен мост между поколения и култури, история и архитектура. Изложбата е доказателство за ролята на визуалната комуникация като директен начин за пренасяне на човешките ценности през  времето като проекция на мисли, чувства и отношение към света.
 
Експозицията е на разположение за външни посетители всеки ден работен ден до 24 юни от 9:00 до 17:00 часа на партера в сградата на БТПП на ул. "Искър" 9.
 

13.06.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад