Назад

Становище на БТПП относно избора на модели за промяна на здравната система



В писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев БТПП изпрази своето становище относно предложените модели за нова здравна система. Становището е съставено система и на базата на участието си (чрез сдружение GS1 България) в работни групи, които разглеждаха на експертно ниво предложенията.

БТПП е напълно убедена, че действащата здравна система не работи ефективно и има необходимост от промени, които да осигурят по-високо качество на здравните услуги, подобряването на здравословното състояние на гражданите и снижаване на смъртността. В този смисъл Палатата подкрепя усилията на Министерство на здравеопазване, насочени към търсене на решения за подобряване на здравната система у нас.

В становището си БТПП изразява още, че липсват ясно разписани правила за качество на медицинската помощ, на финансовата и правната рамка. Липсват внедрени стандарти, които да осигуряват възможно най-обективно и точно събиране и отразяване на информация за извършените дейности, позволяваща по-ефективен контрол.

Според Палатата решаването на проблемите в здравеопазването включва мерки като: въвеждане на електронно здравеопазване, преразглеждане на заплащането по клиничните пътеки, премахване на фалшивите болнични и нереално извършените здравни услуги, мерки срещу злоупотребите при лекарствата, увеличаване на профилактиката и не на последно място задържане на квалифицираните български лекари в страната.

С пълния текст на становището на БТПП можете да се запознаете  ТУК.


03.12.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад