Назад

Загриженост за състоянието на социалния диалог в БългарияСилна загриженост за състоянието на социалния диалог в България изразяват национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ в свое отворено писмо, разпространено днес.  
 
В продължение на два месеца и половина (от 28 ноември 2014 г.) Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не се е събирал на редовни заседания, а в същото време се приемат ключови за социалната и икономическата политика решения, вкл. законодателни, се казва в писмото. Като драстични примери в това отношение се посочват приетите в края на месец декември 2014 г. промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), въвеждащи т. нар. „право на свободен избор“ между универсалните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт. 
 
Важни нормативни промени се внасят в Министерския съвет без обсъждане в НСТС - приемането на новите размери на минималната работна заплата за 2015 г., предприемането на стъпки за одържавяване на НС на НОИ като статут и функции и др., се посочва още в писмото.
 
Особено притеснителна е наложилата се практика промени в трудовото и осигурително законодателство да се инициират от министри и се внасят от народни представители, а не от Министерския съвет, чрез което се заобикаля НСТС, а промените се приемат без съгласуване със социалните партньори, алармират работодателските организации.
 
Пълният текст на писмото: ТУК
 

10.02.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад